Σωστή μπότα


Ένα ζευγάρι μπότες είναι μια κρίσιμη αγορά, καθοριστική για το αν θα απολαύσετε ή όχι τις εκδρομες μας στο βουνό. Υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι για να διαλέξετε τη σωστή.

Kάντε την αγορά σας το απόγευμα. Tα πόδια πρήζονται στη διάρκεια της μέρας. Δοκιμάστε μπότες το απόγευμα και θα έχουν την εφαρμογή –και την αίσθηση– που θα έχουν στο μονοπάτι. Φοράτε πάντα κάλτσες πεζοπορίας όταν δοκιμάζετε μπότες και όχι τις προσκοπικές.

Mετρήστε το πόδι σας. Kάντε το κάθε φορά που αγοράζετε μπότες – το μέγεθός σας μπορεί να μεγαλώσει καθώς περνούν τα χρόνια. Ένας καλός δοκιμαστής μποτών θα μετρήσει και τα δυο σας πόδια χρησιμοποιώντας μια συσκευή Brannock. Αν έχετε διαφορετικό μέγεθος σε κάθε πόδι, αγοράστε σύμφωνα με το μεγαλύτερο.

Eπισκεφτείτε διάφορα καταστήματα. Δοκιμάστε αρκετά μοντέλα και μάρκες, επειδή σχεδόν κάθε μπότα είναι κατασκευασμένη με διαφορετικό καλαπόδι (το καλούπι που καθορίζει το εσωτερικό σχήμα ενός παπουτσιού). Προσέξτε: η εφαρμογή συνήθως δε βελτιώνεται με τη χρήση. Θα μειωθεί η σκληρότητα, όχι όμως και τα προβλήματα εφαρμογής.

Kάντε ένα test drive. Bαδίστε πάνω-κάτω σε μια επικλινή σανίδα και βεβαιωθείτε ότι η φτέρνα σας μένει ακίνητη και τα δάχτυλά σας δε χτυπάνε μπροστά. Περάστε τουλάχιστον 15 λεπτά περπατώντας πέρα-δώθε, κι αν νιώσετε ότι η μπότα σας πιέζει σε οποιοδήποτε σημείο, συνεχίστε το ψάξιμο.

Περιμένετε για το τέλειο. Θα το αναγνωρίσετε όταν το νιώσετε: θα αγκαλιάζει τη φτέρνα σας βολικά, το μεσαίο τμήμα και η καμάρα του ποδιού σας θα υποστηρίζονται καλά και τα δάχτυλά σας θα έχουν χώρο να κινούνται.

Προσθέστε πάτο. Kάνατε όλα τα παραπάνω κι εξακολουθείτε να μην είστε ικανοποιημένοι; Δοκιμάστε μια εσωτερική σόλα, η οποία μπορεί να ενισχύσει την υποστήριξη της καμάρας και την πλευρική ακαμψία. Mπορεί επίσης να βελτιώσει την εφαρμογή, ειδικά αν έχετε πόδι με μικρό όγκο.

Καλές Κορυφές
Κένταυρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: